The Facts - Cottesloe Pier
21704
page,page-id-21704,page-template,page-template-full_width-php,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-1.5,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.4,vc_responsive
 

The Facts

The project will be assessed through the WA Planning Commission approval process involving various State Government legislations and policies. With the obvious interface with Cottesloe beach and the groyne, documents have also been submitted to Cottesloe Council for their review and endorsement to ensure the project has council and local community support.

READ THE PUBLIC SUBMISSION STATEMENT
cafe
parking

Transport

In their review the Traffic Engineer concluded that based on their survey of existing demand and a detailed review of existing policies there would be residual practical capacity within the public car parking infrastructure to accommodate the anticipated demands of the proposal. In addition, the management of the venue proposes to introduce incentives and measures to reduce traffic and car parking demands associated with the facility. This is expanded on in the FAQ section and Section 2.2 of our submission statement.

Tourism

An emerging generation of increasingly sophisticated tourists demands a higher quality of environment and more varied ways of spending its leisure time. Along with this evolution comes concern about climate change and environmentally- aware travellers wanting to connect with nature yet be reassured that their holidays will not harm the planet.

Design and engineering for this project therefore have as their aim, the protection and preservation of the uniqueness of the place, conservation of its natural and cultural heritage, and minimisation of any negative impact.

The Underwater observatory is one such activity that will add to the already well established reputation of Cottesloe as a tourist destination and provide an interactive facility that will compliment the other amenities available along Marine Parade.

tourism

Environment

In environmental terms, our goal is to protect and enhance the landscape and its biodiversity, engage with the traditional owners to ensure the project preserves and respects the indigenous heritage and to conserve natural resources. In addition, we have addressed issues including low-carbon design, renewable energy, water efficiency, waste minimisation, responsible sourcing and self sufficiency. For the client this adds to the appeal of the place, its brand strength and its longevity, while for the visitor it creates a healthy and beautiful destination.

Relaxed and modern, set within a casual, inviting atmosphere that will be of effortlessly cool white wooden panelling, high ceilings, open spaces and playful furniture that will be keeping true to the unique Western Australian beachscape experience.

The key to the success of any project is a design that combines innovation with practicality and maximises the site’s potential. Our planning approach is to preserve and enhance the natural qualities whilst creating beautiful, accessible, safe and high-quality destinations.

The design and building construction methodology will produce a high level of sustainability and a neutral carbon foot print.

Inherently green planning and design in the proposal is aimed at reducing demand for power through a number of initiatives designed to maximise natural ventilation, shading, thermal mass and insulation and water management.

DOWNLOAD ENVIRONMENTAL REPORTS

Design & Function

Architectural Character

The Architect has created a design that sits beautifully within the landscape of Cottesloe, with a respectful nod to the past embracing the pavilion style of high loft ceilings and tactile wooden beams and floorboards, yet incorporating contemporary design in its overall architecture and purpose. Sensitivity to landscape, vernacular building form, materials and siting are maintained as the first consideration. Relaxed and modern, set within a casual, inviting atmosphere that will be of effortlessly cool white wooden panelling, high ceilings, open spaces and playful furniture that will be keeping true to the unique Western Australian beachscape experience.

Functionality

A lightweight steel and weatherboard clad café/restaurant/function room built on top of a steel pylon and concrete reinforced deck 4 metres above the high water mark. Interconnected with and as an integral part of the café/function rooms proposal is an underwater observatory consisting of a reinforced concrete cylinder approximately 9 metres in diameter with 10 glass portholes stepping down the sides to enable viewing of the sea life and marine activity.